Voorkom een trage website – 9 tips!

Voorkom een trage website!

Je hebt een mooie website, maar je hoort regelmatig dat hij zo traag is? De kans is groot dat bezoekers daarom vroegtijdig jouw website verlaten. Om dat te voorkomen heeft isource een aantal tips voor je.

1. Afbeeldingen

Een mooi design van de website is belangrijk en goede afbeeldingen zullen de bezoeker zeker aanspreken. Zorg dat je afbeeldingen verkleint en optimaliseert voordat je deze op je website toont. Met WordPress kun je vanuit de mediamap de afbeeldingen bewerken en verkleinen naar het geschikte formaat. Werk je niet met WordPress, dan zou je gebruik kunnen maken van een softwarepakket die dat kan verzorgen. Omdat buttons van de website minder kleuren bevatten, kun je deze beter in PNG of GIF formaat opslaan dan als JPG.

2. Lengte pagina’s

Als je een pagina hebt waar veel informatie op staat en beschikt over veel afbeeldingen, dan kan het zijn dat deze daardoor langzaam laadt. Probeer de lengte en de grootte van je pagina te beperken. Moderne websites laden de content pas als deze in het scherm wordt getoond en hebben dit probleem dan ook veel minder.

3. Hosting

Goedkoop is duurkoop en dat geldt zeker voor hosting. Prijsvechters plaatsen zoveel mogelijk websites op een server en dat gaat ten koste van de snelheid van jouw website. Als een server bijvoorbeeld in Amerika staat, dan is deze in veel gevallen al langzamer dan een server die in Nederland wordt gehost.

Als je kiest voor goede hosting, dan beschikt jouw website over meer hostingcapaciteit en merk je dat direct in de laadtijd. Daarbij biedt isource bijvoorbeeld extra hostingdiensten die je niet direct ziet. Denk hierbij aan een redundante omgeving (dubbel uitgerust), een uitstekende internetconnectiviteit naar netwerken in binnen- en buitenland en de zekerheid van een datacenter in Nederland waarop de Nederlandse wetgeving van toepassing is.

4. Code

Code is iets voor programmeurs en aan de code kun je zelf waarschijnlijk niets veranderen. Als code niet goed geschreven is, dan kan dat een enorme impact hebben op de snelheid. Denk hierbij aan een stuk code dat elders iets moet aanroepen om op de website getoond te kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld informatie van een andere website zijn of iets dat vanuit een database wordt aangeroepen. Als dat stukje code niet op de juiste wijze is geprogrammeerd, dan kan dat een enorme impact hebben op de snelheid. Hetzelfde geldt voor websites die zo zijn gebouwd dat bij een bezoek van de homepage, er onnodig veel andere zaken “aan het werk” worden gezet. Dit is in veel gevallen niet nodig, maar intussen is jouw website daardoor wel trager aan het worden.

5. HTML, CSS en Javascript verkleinen

Ook dit is iets waar programmeurs mee aan de slag moeten. In HTML-, CSS- en Javascript bestanden worden vaak opmerkingen en witregels gezet ter verduidelijking. Vaak staat er ook code of opmaak die overbodig is. Door deze bestanden te verkleinen kunnen ze sneller ingeladen worden.

6. Plugins

Zeker als we praten over WordPress zijn plugins een enorm fijne aanvulling op een website. Zij voegen extra functionaliteiten toe en zijn in veel gevallen ook nog gratis te gebruiken. De code van een plugin nestelt zich in de WordPress website, zodat hij zijn taak goed kan vervullen. Wij zien dat beheerders van een WordPress website vaak plugins installeren en deze niet gebruiken. Dit kan een enorme invloed hebben op de laadtijd van een website. Verwijder daarom plugins die niet in gebruik zijn.

7. Video’s

Over het algemeen genomen zijn video’s grote bestanden. Die zal je dus altijd met extra aandacht moeten behandelen. Wij adviseren om video’s via YouTube of Vimeo op je website beschikbaar te stellen. De laadtijd is dan minimaal en het komt ook nog eens ten goede van de SEO. Gebruik je bijvoorbeeld een video in de slider van je website, zorg er dan voor dat deze gecomprimeerd is tot een zo klein mogelijk bestand. Je wilt namelijk dat de video direct getoond wordt als iemand jouw website bezoekt. Het optimaliseren van jouw video’s geldt natuurlijk ook voor andere posities op je website.

8. Gebruik cache

Als jouw website content ophaalt uit een database, dan kan het cachen van de pagina’s een goede optie zijn. Bij caching worden gegevens in het geheugen van de server opgeslagen. In plaats dat de informatie iedere keer uit een database gehaald moet worden, hoeft dit alleen maar de eerste keer te gebeuren. Bij de volgende bezoeken zal de cache worden aangeroepen. Dit kan een enorme positieve invloed hebben op de snelheid van je website. Uiteraard moet je nog wel instellen hoe vaak de cache vernieuwd moet worden.

9. Zet een professional in

Zoals je ziet spelen er veel zaken mee om een goede website te maken en snel te houden. Tegenwoordig kan vrijwel iedereen een website in elkaar zetten met bijvoorbeeld WordPress. Er is echter een professional nodig om jouw website technisch goed in elkaar te zetten en snel te maken.

Ben je toe aan een nieuwe website of wil je je website sneller krijgen? Neem dan eens contact met isource op.

 

Contactformulier